غذاهای سنتی تبریزمقالات

شوربای تره تبریز یا به زبان محلی تره شورباسه

شوربای تره تبریز

منطقه آذربایجان و به ویژه تبریز از معدود شهرها و مناطق هستند که منوی بسیار متفاوتی از غذاهای سنتی را دارند. از غذاهای تشریفاتی فوق العاده پرخرج گرفته تا غذاهای ساده ای که پایه آن ها آب و نمک است. غذای بسیار ساده ای که تنها با مواد اولیه موجود تهیه می شود. این مطلب را با ما همراه باشید تا طرز تهیه شوربا تره تبریز را آموزش دهیم.

شوربا چیست؟

شوربا به آش ساده و نمک داری می گویند که با برنج و سبزی پخته می شود. طبق لغت نامه دهخدا واژه “با” معنی خورش را در فارسی می دهد و طبق همین تعریف کلمات دیگری مانند کدو با و ماست با و چندین لغت دیگر که به معنای غذاهای مختلفی بوده ایجاد شده است.

انواع شوربا

همانطور که در ابتدا گفتیم تبریز از جمله شهرهایی است که انواع مختلفی از غذاها، آش ها و غیره را دارد. در شوربا نیز تبریزی ها تنها به یک نوع شوربا اکتفا نکرده و  چندین مدل شوربا دارند.  قورماشورباسی(شوربای قورمه)، سوت شورباسی(شوربای شیر)، سوغان شورباسی( شوربای پیاز)،کالیش شورباسی(شوربای کالش)، اریح شورباسی( شوربای زردآلو) و سوزی شورباسی( شوربای تره).

کالش گیاهی شبیه به پیازچه مختص مناطق آذربایجان است و معمولاً در زمستان یافت می‌شود.

تاریخچه پیدایش شوربا

در گذشته دسترسی به مواد چندان آسان نبوده و از طرفی برخی از اقشار جامعه به قدری فقیر بودند اگر دسترسی هم به مواد داشتند قدرت خرید آن را نداشتند، در نتیجه باید غذایی را تهیه می کردند که نه تنها مواد اولیه آن در دسترس بوده بلکه غنی از پروتئین نیز باشد؛ اینگونه بود که غذاهایی مانند شوربا به وجود آمدند.

زیرا تنها مواد اولیه مورد نیاز این غذاها همه آن چیزی بود که در خانه موجود بود از آب و نمک گرفته تا برنج  و تره. اینگونه بود که شوربا به عنوان غذایی فقیرانه شناخته شد.

با گذشت زمان و دسترسی آسان به مواد کم کم غذاهای سنتی به ویژه غذاهایی که ظاهری فقیرانه داشتند به دست فراموشی سپرده شدند. شوربا نیز از این قاعده مستثنا نبوده و به مرور از یادها رفت.

اما هنوز هم هر ازگاهی مادربزرگ‌ها و گاهی اوقات مادران هوس این غذاهای سنتی و ساده را دارند این اتفاق خوشایند است زیرا باعث می‌شود غذاهایی مانند شوربا دوباره پا به میدان بگذارند.

مواد لازم شوربای تره تبریز

  • نمک و فلفل به مقدار لازم
  • سبزی (تره کوهی ) ۲۰۰ گرم
  • پیاز ۱ عدد
  • لیمو عمانی ۳ عدد
  • لپه‎ ۱۰۰ گرم
  • گوشت ۱ کیلوگرم
  • زعفران به مقدار لازم
  • زردچوبه به مقدار لازم

طرز تهیه شوربای تره تبریز

  1. ظرف مناسبی انتخاب کنید و کمی از دنبه گوسفند یا کره را در آن آب کرده و پیازها را به ۴ قسمت تقسیم کنید و در آن نیمه سرخ کنید.
  2. گوشت را به آن اضافه کرده و تفت دهید تا تغییر رنگ دهد.
  3. سپس لپه شسته شده و آبکش شده را به مواد اضافه کرده و کمی تفت دهید.
  4. پس از آن ۶ پیمانه آب به غذا اضافه کنید و اجازه دهید غذای شما بپزد.
    پس از پخته شدن گوشت و لپه لیمو عمانی و نمک و فلفل و سبری تره کوهی خرد شده را به آبگوشت تره شورباسی اضافه میکنیم و اجازه میدهیم غذا کاملا جا بیفتد.
  5. می توانید در تره شورباسی از سیب زمینی هم استفاده کنید به این ترتیب که آن را شسته و خرد کنید و با اضافه کردن سبزی به غذا بیفزایید.
    این غذا رب گوجه فرنگی ندارد و به دلیل وجود سبزی و زردچوبه رنگ به خصوصی دارد.
  6. اگر دوست دارید به آن زعفران یا رب اضافه کنید فقط دقت کنید رب را در آخر و به صورت سرخ شده در غذا بریزید.
  7. سوزی شورباسی معولا گوشت کوبیده ندارد و مواد آن به همراه آب خورده می شود. اما می توانید آن را شبیه آبگوشت ساده سرو کنید.
  8. به جای لیمو عمانی میتوانید از گرد لیمو یا گرد غوره و همچنین آبلیمو استفاده کنید.

بیشتر بخوانید:

4/5 - (38 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا